19 december 2007

Hallå igen i julstöket

Nu ska jag få in lite mera aktuell information. Den här veckan har det varit det stora, inte julslakten, utan JULBAKET. Det har bakats `tuttull´, havrebullar, hårt bröd, bullar, mjuka kakor, småkakor, pepparkakor i MASSOR. Det är roligt att baka, särskilt då i bagarstugan där man använder sig av vedeldad ugn. Det är ett jättetrevligt sätt att få GOTT matbröd. Och så känner man lite av den gamla traditionen på landsbygden, iallafall här i Rättvik, av ett riktigt hantverksbak.
Visst ser det härligt ut med den öppna lågan och ett härligt gott bröd på hällen.
Det är ganska mycket förberedelser med att ställa iordning i bagarstugan innan man sätter igång och bakar.
Vi använder den, bagarstugan alltså, även som bostad till vänner och bekanta samt till turister under sommaren. Så det måste plockas undan det vanliga möblemanget och in med bakattiraljer. Sen ska det köras in ved i massor till att elda i ugnen, på hällen, så man får en fin undervärme. Det tar ungefär en dag. Sen på morgonen innan man börjar baka får jag göra upp en eld till och låta det brinna i ca 1 timme innan jag kan börja baka. Efter det öser man upp elden på hyllan i ena kanten och lägger på lång ved som man sen får underhålla hela tiden. Det ska vara ljust sken där inne under hela gräddningsprocessen. Och det går FORT. Så det gäller att vara med och snurra på kakan så det blir jämt gräddat runt om. Kakorna är ca 80-90 cm i diameter och inte alls tjockt när man kavlat färdigt, kanske en halv millimeter så det är en grannlaga uppgift att rulla upp den på en stång och rulla ut kakan innne i ugnen.
Brukar baka 3-4 dagar när jag väl gjort allt jobb med att ställa iordning men i år blev det bara 2 dar. Men det kommer ändå att räcka fram till februari eller mars. Sen blir det en omgång till innan jag städar ur och det blir bostad igen.
Vi har haft en kall period på över en vecka med 17- 18 g kallt, mycket rimfrost och underbart väder. Det sämsta är vattnet till djuren som fryser ganska fort så det blir att bära ut vatten och in is men det hör väl till. Trots allt är det bättre med kyla än det regn vi fick perioden innan.
Så som det regnade då har vi inte fått på hela sommaren då det verkligen behövdes. Men det förde iallafall det med sig att brunnen blev full till våra hushåll. Vi är 7 gårdar som samsas om samma källa så det var lite oroligt ett tag.
Nu vill jag önska er alla en god och glad helg framöver. Så ses vi väl nåt tag.

2 kommentarer:

gail sa...

man kan nästan känna doften härifrån mmmmmmm det är kul med traditioner tycker jag. ha en trevlig jul och lycka till på första tävlingen

Ewa sa...

god fortsättning på helgerna och det gamla året! Det låter härligt med brödbak på gammalt sätt.