16 april 2007

Lamningar, lamningar och åter lamningar

Dom 3 senaste dagarna har det lammats nåt alldeles otroligt. Överallt finns det lammboxar. Försöker släppa ut dom som reder sig, ser iallafall ut att reda sig. Hålla koll på alla småttingar som vimlar runt, skuttar, bräker, klättrar på tjocka olammade djur. Finns det nåt mer levnadsglatt än ett mätt välmående lamm. Knappast. Det är bara 3 trillingtackor kvar sen 1 ungtacka som ska få 2 lamm samt 5 med tvillingar och 4 en-lingar. Sen hoppas jag att det ska börja komma in i rutiner igen. Just nu är det sena kvällar, mitt i natten och tidiga mornar.
Gösta har varit i Frankrike och jobbat kommer hem i morgon kväll. Sen åker han på fredg igen och blir borta några dar igen.
Har dragit på mig bältros och det känns inget vidare, kan jag tala om.
Bestämde mig för att ställa av hästarna tills lamningen är slut. Det har aldrig hänt tidigare. Men nu måste jag prioritera skötseln av djuren istället. Så har dom, hästarna alltså, även fått vara ute på nätterna några gånger. Underlättar mockning och in och uttag. Det är mycket som ska hinnas med samtidigt, särskilt på morgonen. Kor, får och hästar vill ha mat först. Men ioch med att det är jag som bestämmer får det bli fåren som går i första hand.
Men jag försöker hinna med att ta ut vallgruppen en stund på kvällen och gå ut och njuta av dom vackra, tidiga vårkvällarna.
Ikväll när jag gick in i hagen och skulle ta ut fåren var det en vacker räv i häst-hagen. Inte långt från den hagen där tackorna med 1 lamm bor. Men jag tänkte att det är väl inte lugnt en så lång stund på den här gården, varken på dagen eller natten, så han ska våga sig fram och ta nåt lamm. När jag har tagit in hunden, om jag behövt få tag i nån tacka, är vaktinstinkten god på djuren. Det känns väl ganska lugnt, hoppas jag. DEt är vad som kan hända iskydd av mörkret som oroar lite. För det är trots allt mörkt några timmar. I fårhuset är ju lamporna tända men nere i hagen har jag ingen ström till nån lampa.
Nä, nu är det dags för en runda till fåren igen fast jag känner mig riktigt trött.
Godnatt till er alla.

Inga kommentarer: